Als je je plafond laat witten door een professionele schilder of zelf aan de slag wilt gaan, zijn er twee technieken waarmee gewerkt kan worden: spuiten of sauzen. Hieronder lees je meer over deze technieken
Plafond sauzen
Als je je plafond laat witten door middel van sauswerk, gebruikt de schilder een roller en een kwast om de witte verf aan te brengen. Als je een relatief klein plafond wit, is het laten sauzen een gebruikelijke keuze.
Het fijne aan een plafond sauzen is dat de kans op spetters op je meubels, de muren en de vloer klein is, waardoor je niet alle meubels uit de ruimte hoeft te halen.
Plafond spuiten
Bevat het te witten plafond een groot oppervlak? Dan kan het qua kosten interessant zijn om te kiezen voor je plafond spuiten. Zoals de naam al verraadt, wordt de verf bij deze techniek op je plafond gespoten, waardoor er minder kans is op strepen.
Het nadeel van op deze manier je plafond witten is dat je meubels uit de ruimte gehaald moeten worden of alles afgeplakt moet worden, omdat er grote kans is op verfspetters door spuitnevel.
Zelf aan de slag of laten doen?
Twijfel je om zelf aan de slag te gaan of dat je het witten van je plafond aan een schilder overlaat? Met de tips in dit artikel kun je zelf ook aan de slag. Houd er wel rekening mee dat je continu boven je macht moet werken en niet te langzaam werkt. Als de verf al deels opgedroogd is op het moment dat je er nog eens overheen gaat, dan krijg je strepen.
Een manier om het plafond witten aan een schilder over te laten en toch kosten te besparen is door zelf al het voorbereidende werk te doen. Begin bijvoorbeeld alvast met het afplakwerk of zorg ervoor dat de meubels al verplaatst zijn. Overleg met de schilder wat je allemaal zelf kunt doen zodat de schilder sneller aan de slag kan, en jij bespaart op de totale kosten.
Plafond witten zonder strepen en spatten
Als je je plafond laat witten, wil je natuurlijk dat het eindresultaat egaal is en zonder strepen of spatten. Lees hieronder hoe de binnenschilder je plafond egaal wit.
Gebruiken van genoeg verf
Wanneer je niet genoeg verf gebruikt bij het witten van je plafond, ga je hoogstwaarschijnlijk strepen zien. Om te zorgen dat de verf goed dekt en egaal wordt verdeeld, zal de schilder meerdere lagen aanbrengen.
Juiste druk op de verfroller of -spuit
Door te veel druk op de verfroller te zetten, blijft er te weinig verf achter op je plafond. Hierdoor ga je na het witten strepen zien. De dunne laag verf droogt snel, waardoor het moeilijk is om nat in nat te schilderen. Een schilder heeft jarenlange ervaring met het witten van plafonds en weet daardoor goed hoeveel druk er uitgeoefend moet worden om een egaal gewit plafond te krijgen.
Juiste temperatuur in de ruimte
Als de ruimte waar de schilder je plafond wit te warm is, droogt de verf te snel. Hierdoor is het lastig om nat in nat te schilderen en is het goed mogelijk dat er strepen komen op je plafond te zien zijn. Zorg er daarom voor dat de ruimte waarin je aan de slag gaat met een plafond witten niet te warm is.
Richting van de lichtval
Lichtinval bij een plafond witten lijkt misschien niet relevant, maar toch is het zo. Om ervoor te zorgen dat je plafond egaal gewit wordt, zorgt de schilder ervoor dat hij in de richting van de lichtinval rolt.